Hamarosan heti összefoglaló

2009.04.20. 21:15

Mai nap érdekes volt, vagyis amiket ma hallottam. Szal előszőr is csak itthon punnyadás, majd délután átmentünk apámmal St. Margretbe, egy autóműhelybe. Érdeklődni szeretett volna, hogy vállalják-e a kocsija vezérműszíjának cseréjét, ugyanis 120ezer kilométerenként ajánlott. Na már most a szerelő akivel beszélt megmondta hogy már nem vállalják mivel bezárnak, és így is be vannak táblázva még, de természetesen kisegített, megmondta hogy vigyük másik műhelybe, vagy Citroen szervízbe, ami mondjuk ott van Reineck-ben, 10 kilométerre (apám már volt ott is). Hát apám ideges lett emiatt kicsit, mert sajnálta hogy bezár egy ilyen jó hely, mert még elég közel is volt Au-hoz. Viszont egy nap lenne a cseréje egy ilyen alkatrésznek, és hát annyi ideig nélkülözni kéne az autót. És persze vonattal vagy busszal kéne menni oda vissza majd. Na ez még oké, aztán át is mentünk rögtön Reineck-be ahol meg is mondták a szervízben hogy 1000 frank lenne a csere... Apámat eléggé "ütötte" ez a dolog, mert már szénvásárlásra volt félretéve pénz. Tehát jött a kalkulálás, hogyan kéne is mit... Mert 1000 frank az durván 200ezer forint(ocska), na már most, itt Svájcban akarja mindenképp szervízbe vinni mert az otthoniban nem bízik, többe is kerülne, meg még gány munkát is csinálnak... Tehát vagy még hazautazás előtt megcsinálja itt, vagy mikor visszajön Svájcba. Így viszont az lesz hogy szenet most nem vesz, de még ott van az előszobánk bútorozása, ami szintén 200ezer forint lesz kb. Na mindegy, hosszú. :D

Na jöjjenek a nap okosságai. Beszélgettünk arról, hogy most Svájcot miként érintette a válság. Jelenleg Svájc nagyhatalomnak is számíthat a világháborús időszakhoz képest, mivel annak idején csak magának csinált mindent, nem volt külkereskedelme, csak óragyártása úgymond, a pénze is gyenge volt. Most viszont eléggé erős a frank, a kereskedelme még nagyobb lett, ezáltal a gazdasági válság most ide is elért. Apámnak kevesebb melója van jelenleg, a héten általában 2 napot dolgozik vagy 3-mat, ezáltal csökkentett bére van. Ezt előre kiszámolták, hogy kb mennyivel kevesebb munka lesz a cégnél, így meghatározták hogy 8%-os bérlevonás lesz az alaphoz képest... na most se apám, se én nem hiszem ezt el, mert ez nagyon kevés még így is, és egyelőre a munkahelyen se tudja még mindig senki hogy tényleg így lesz-e, meg kell várni az első ilyen fizetést. Érdekes. Ha már munkánál tartunk kiderült hogy itt nem tűrik a feketézést, sőt nincs egyáltalán feketemunka. Mindenkit bejelentenek, itt nem akarnak spórolni az adózás elkerülésével, és nem paráznak ezen. Apám szerint a magyar gondolkodás az hogy mindig "ma szedjük meg magunkat", míg a svájciban a jövőre figyelnek, és évekkel előre terveznek. Erre egy példa: az autópálya mellett láttunk egy nagy telephelyet, ahol fadeszkák voltak felsorakozva, tehát fatelep, szárítás céljából. Ugyanis a kivágott fának 2-3 évet kell száradnia hogy lehessen használni bútornak vagy akárminek. Nálunk nem várnak ezzel, hanem általában igen hamar viszik őket készítésre, és akkor a bútorok amik ezekből lesznek akkor recsegnek-ropognak, tönkremennek a kiszáradástól.... Lol, mi? :)

Visszatérve a vezérszíjcserére, apám ha otthon dolgozott volna nem lett volna megfelelő fizetése erre a cserére, itt azonban ki tudja pengetni, mert marad azért félreraknivaló elég sok... Ja és csak fantáziált azon, hogy ha tegyük fel tudnék németül, és szakma nélkül kijövök ide dolgozni, itt laknék nála - tehát felesbe lennék - akkoris minimum olyan állásom lenne, amivel annyit keresek, hogy tudjak félretenni elég sokat (pontosan nem emlékszem sajnos, de ilyen 100ezres nagyságrendről lehetett szó... :S ) Megérné, utána meg már saját lakáson lehet gondolkodni. Na mindegy... majd jövök a hetivel nemsokára. :)

Na de mivel láttam, hogy próbálkoztatok a rejtvénnyel, és sajnossss nem sikerült kitalálni mert beugratós volt, ezért elárulom: BAGOLY XD Apámmal ezen röhögtünk mikor megláttuk egy vásárban, és nem tudtuk hogy mi a szar lehet ez, mert madárnak madár, de olyan a szárnya mint egy jeti keze... Végül az eladónő felvilágosított.

Szép napot

A bejegyzés trackback címe:

https://ketesfelhet.blog.hu/api/trackback/id/tr671076856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Truth 2009.04.21. 14:32:54

négerpingvinbagoly

N.o.S.e 2009.04.21. 15:16:29

ez már rég nem a rejtvény te nagyon hülye :D

billywood 2009.04.22. 00:38:14

kimegyek én is, kis zsetont félrerakok, aztán saját vállalkozás...

társulunk?
süti beállítások módosítása